Vind!  Google Woonhelpdesk Gadget


» Overzicht

Termen en begrippen

 » Huren

Opnamestaat

Relevante categorieën


 » Taxatie

Zoeken op tags


Voor nieuwe huurcontacten is het maken van een opnamestaat niet meer belangrijk. Maar als er wel een opnamestaat wordt opgemaakt is het nog steeds heel belangrijk dat U goed controleert of de opnamestaat klopt. Het kan U anders later erg veel geld kosten.

De verhuurder moet de woning in goede staat aan u verhuren en als huurder bent U er voor verantwoordelijk om de woning netjes te bewonen. Sinds het nieuwe huurrecht van augustus 2003 is een opnamestaat voor nieuwe huurcontracten voor de huurder niet meer zo belangrijk. Tot die tijd lag de bewijslast voor gebreken bij de huurder. De huurder was aansprakelijk voor alle gebreken. Tenzij het gebreken waren die bij het begin van het contract op de opnamestaat waren vermeld (en normale slijtage ook niet meegerekend).

Bewijslast
In het nieuwe huurrecht is de bewijslast omgedraaid. Als de huurder de huur opzegt, dan moet de verhuurder aantonen dat eventuele gebreken er nog niet waren bij het begin van het contract. Dit geldt alleen voor conrtracten die na augustus 2003 zijn afgesloten. Voor oudere contracten geldt nog de oude regel, en ligt de bewijslast nog bij de huurder.

In de praktijk betekent dit dat het voor huurders niet meer belangrijk is om een opnamestaat te maken bij het begin van het contract. De verhuurder heeft er nu juist wel belang bij. Maar als er wél een opnamestaat wordt gemaakt dan is het erg belangrijk om te controleren of deze klopt. Als op de opnamestaat bijvoorbeeld staat dat de hele woning in goede staat is, terwijl er allemaal dingen kapot zijn. Dan kan U later bij vertrek uit de woning voor vervelende verassingen komen te staan.

Sommige gebreken vallen niet direct op, bijvoorbeeld een raam dat niet goed afsluit of versleten keukenkastjes. U kunt de klacht dan het beste zo snel mogelijk schriftelijk aan de verhuurder melden en duidelijk aangeven dat het gebrek al in de woning aanwezig was. Een kopie van de brief bewaart u bij uw opnamestaat. De meeste woningcorporaties accepteren zo’n aanvulling op de opnamestaat nog tot enkele weken nadat het huurcontract is ingegaan.

Bron: Huurders.info - Gelezen: 12966x - 01/01/1970 - [Omhoog]