Vind!  Google Woonhelpdesk Gadget


» Overzicht

Termen en begrippen

Brandveiligheid

Relevante categorieën


 » Huren
 » Kopen

Zoeken op tags


 » Brand
Brandveiligheid is een belangrijk thema, waar je vaak pas bij stilstaat als het te laat is. Het is dus belangrijk om op tijd de risico's in te schatten die je loopt op brand in huis. Naar aanleiding daarvan kun je bekijken hoe je die risico's kan vermijden en beperken. Ook zijn er een aantal simpele maatregelen die je in ieder geval kunt treffen om de kans op brand te verkleinen.

Hieronder een voorbeeld voor kamerbewoners

Brandveilige woonruimte
Kamers bij een hospita of in een studentenhuis moeten voldoen aan een aantal eisen op het gebied van brandveiligheid. Over deze eisen volgt binnenkort meer.

Als je woonruimte niet brandveilig is door de staat waarin deze verkeert, meld het dan bij je verhuurder en vraag hem zijn onderhoudsverplichtingen na te komen. Als dit geen resultaat heeft kun je de verhuurder een aangetekende brief sturen waarin je hem een bepaalde termijn gunt om aan zijn verplichtingen te voldoen. Als ook dit geen effect heeft kun je aan de gemeente vragen de eigenaar te dwingen het noodzakelijke onderhoud te verrichten. Ook is het mogelijk om bij de kantonrechter te vorderen dat de verhuurder zijn onderhoudsverplichtingen nakomt.

Wat te doen bij brand?
Een aantal producten zijn bijzonder handig om in huis te hebben zodat je snel in kunt grijpen als er brand ontstaat.

Ten eerste: rookmelders. Hang niet alleen in je slaapkamer een rookmelder, maar ook in de gang. Controleer regelmatig of de batterijen nog werken. Rookmelders zijn al voor vijftien gulden te koop, en verkrijgbaar in huishoudelijke winkels.

Ten tweede: brandblussers. Brandblussers voor thuis zijn er in drie varianten: poederblussers, kooldioxideblussers en sproeischuimblussers. Van de drie is de sproeischuimblusser in de meeste gevallen aan te raden: deze blusser is geschikt voor bijna alle brandgevaarlijke situaties in en rond je huis. Toch geldt een belangrijke uitzondering: voor branden ontstaan door elektriciteit moet een kooldioxideblusser gebruikt worden. Vanaf vijfendertig gulden kan je al een blusser kopen.

Ten derde: blusdekens. Als iemand in brand staat, moet je zorgen dat het vuur geen zuurstof meer krijgt. Je kan een persoon die in brand staat op de grond leggen en heen en weer rollen. Ook een blusdeken om de persoon heen slaan dooft het vuur. Blusdekens kan je voor vijftig gulden aanschaffen.

Als er geen vluchtwegen dicht bij je kamer zijn en je woont op de eerste of tweede verdieping, kan je een touwladder aanschaffen om door het raam te kunnen vluchten.

Bron: VROM - Gelezen: 11635x - 01/01/1970 - [Omhoog]