Vind!  Google Woonhelpdesk Gadget


» Overzicht

Termen en begrippen

Doe-Het-Zelven

Relevante categorieënZoeken op tags


 » Klussen
Klussen in huis is populair in Nederland. Het gaat ons economisch voor de wind en het eigen woningbezit neemt de laatste jaren sterk toe. Een eigen woning maakt het mensen mogelijk deze ook naar eigen inzicht te verbouwen. En zelf een verbouwingsklus klaren met de hulp van een stel vrienden is nu eenmaal een stuk voordeliger dan dit te laten doen door een aannemer. Bovendien: bij elke plaats of stad is wel een bouwmarkt gesitueerd waar je voor elke klus handige gereedschappen en goede materialen kunt aanschaffen. Mocht je toch nog twijfelen of je de klus wel zelf kunt uitvoeren dan is er bijna dagelijks op de televisie een klusprogramma dat je vertelt hoe eenvoudig het is om de klus gewoon zelf te klaren.

De meeste ongevallen zijn gemakkelijk te voorkomen. Tenminste als u openstaat voor een stuk preventie en niet te veel blaakt van zelfvertrouwen dat u dit toch echt nooit zal overkomen. Het zijn niet alleen beginnende of onhandige klussers die in het ziekenhuis belanden. Maar al te vaak zien we dat de bijna professionele klusser thuis dezelfde fouten maakt als een beginner. Fouten die worden veroorzaakt door insluipende routines, onderschatting en thuis geen beschermingsmiddelen gebruiken die op het werk, volgens de Arbowet, verplicht zijn. Op het werk draag je een helm of een veiligheidsbril. Je moet wel van je baas, want als het misgaat krijgt deze een flinke boete! Maar wie zal je thuis bestraffen?

In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat de kans op een ongeval met ernstig letsel afneemt als u zich houdt aan een aantal voorzorgsmaatregelen:

  1. Zorg voor een goede voorbereiding van de klus.

  2. Gebruik het juiste gereedschap.

  3. Zorg voor een goede werkruimte en hulpmiddelen zoals een stevige trap.

  4. Gebruik (indien nodig) beschermingsmiddelen zoals bijvoorbeeld een veiligheidsbril of handschoenen.

  5. Let op met brandbare stoffen en vuur.

Bron: Veiligheid.nl - Gelezen: 5287x - 01/01/1970 - [Omhoog]