Vind!  Google Woonhelpdesk Gadget


» Overzicht

Termen en begrippen

 » Kopen » Hypotheek

Advies over hypotheek vol leugens

Relevante categorieën


 » Nieuws
 » Kopen

Zoeken op tags


Hypotheekklanten krijgen op grote schaal verkeerde koopadviezen van tussenpersonen, banken en verzekeraars. "Enkele tientallen procenten" van de verkopers overtreedt wettelijke regels, waardoor klanten misleid worden.

Dat blijkt uit een voorlopig onderzoek van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten op de hypotheekmarkt. "Mensen weten daardoor niet wat ze kopen", aldus Wijnand van de Beek, hoofd van de toezichtsafdeling van AFM. Sinds januari vorig jaar zijn regels voor verkoop van hypotheken en andere complexe leningen met de Wet op het financieel toezicht aangescherpt. De toezichthouder zegt na een rondgang geschrokken te zijn van de foute verkooppraktijken. "Het gaat niet overal mis, maar de regels worden veel te vaak niet nageleefd. Daardoor krijgen klanten een advies dat ze financieel in grote problemen kan brengen", zegt Van de Beek.

Na eerder tumult over het AFM-rapport, dat weinig rendabele en ondoorzichtige beleggingsverzekeringen ('woekerpolissen') aan de kaak stelde, krijgen klanten nog altijd een hypotheekadvies dat mensen onjuist voorlicht, aldus Van de Beek gisteren tijdens een hypotheekcongres.

Lage inkomens krijgen vaak veel te hoge hypotheken voorgelegd. Adviseurs gebruiken allerlei trucs om de hypotheken aantrekkelijker te maken, ziet de AFM. De rente wordt niet vermeld, maandlasten zijn kunstigmatig verlaagd en de fiscale aftrek onterecht ingezet. "Deze adviseurs spiegelen klanten een goedkope hypotheek voor met nauwelijks financieel risico, die bovendien goedkoop is. Zoiets bestaat gewoon niet", aldus Van de Beek. "En dat weet de adviseur."

Bron: De Telegraaf - Gelezen: 7155x - 29/06/2007 - [Omhoog]