Vind!  Google Woonhelpdesk Gadget


» Overzicht

Termen en begrippen

 » Kopen » Hypotheek

Online hypotheektestjes: nuttig?

Relevante categorieën


 » Kopen

Zoeken op tags


Op Internet staan tegenwoordig heel wat testen, waarmee u uw hypotheek kunt laten ´doorlichten’. Ze worden aangeboden door banken en adviesketens, die u uiteraard een onafhankelijke advies beloven, dat u nergens toe verplicht. Maar is het echt mogelijk om een volwaardig hypotheekadvies te vinden op internet?

Tijd voor een onderzoek. Overgeld.nl startte de zoektocht door ‘hypotheek’ en ‘hypotheekadvies’ in te voeren in de zoekmachines. Al snel hadden we meer dan 6 miljoen hits. Dan toch maar een andere aanpak.

Grote banken
De eerste sites die we bezocht hebben zijn die van de grote banken. De informatie die we kunnen vinden is beperkt. We komen niet verder dan een hypotheeklastenberekening op basis van door ons zelf te kiezen uitgangspunten. Ook kunnen we regelmatig testen wat voor ons (blijkbaar) de meest geschikte hypotheekvorm is. Dat je met grote stappen snel thuis kunt zijn, laat de SNS Bank zien. Volgens die bank is bijvoorbeeld een annuïteiten hypotheek alleen maar geschikt is voor 65-plussers.

Bij de Postbank kunnen een HPK (een woordspeling op de APK) laten uitvoeren, maar de teleurstelling is groot als blijkt dat de HPK niet meer is dan een invulformulier voor het maken van een afspraak met hun hypotheekadviseur. Daarvoor zit nog wel een check of de HPK nodig is, maar die is zeer globaal. Hij kent slecht 16 mogelijke antwoorden, waarvan er 12 leiden tot het advies een HPK te nemen.

De Rabobank bood ons ook nog de mogelijkheid om te kijken of onze hypotheek(offerte) wel ‘proof’ is. We worden bang gemaakt voor zaken die mogelijk niet in onze hypotheekofferte zijn opgenomen, maar die wel belangrijk zijn. Opvallend hierbij is dat bepaalde ‘gevaarlijke’ zaken (voorzien van een rood stoplicht), zoals bij vragen over de aflossingsvrije hypotheek en de fiscale consequenties, in hun eigen online hypotheektest ook niet aan bod komen. Zo werd in de berekening geen rekening gehouden met de gevolgen van de bijleenregeling!

Landelijke adviesketens
Dan maar eens op bezoek bij de landelijke adviesketens. Deze partijen bieden allemaal berekeningsmodules aan waar we vrijblijvend kunnen rekenen. Ondanks dat het aanbod van geldverstrekkers bij al deze ketens nagenoeg gelijk is, is de uitkomst van de maximale hypotheekberekening behoorlijk verschillend. Een aantal ketens, zoals Hypotheekshop en Hypotheek & Zo, houden zich keurig aan de gedragscode voor maximale hypotheken Maar andere ketens laten graag zien wat de maximale verstrekking kan zijn bij het opgegeven inkomen. Ongetwijfeld hopen ze klanten hiermee te overtuigen van hun kunnen.

De hypotheeklastenberekeningen die we kunnen maken, zijn overigens alle gebaseerd op minimale uitgangspunten en zijn eigenlijk te summier om hierop een hypotheekkeuze te maken. Voor een goede berekening wordt u uiteindelijk verwezen naar de hypotheekadviseur.

Tussenpersonen
De websites aangeboden door tussenpersonen bieden een grote ratjetoe aan hypotheekzaken, maar de meest voorkomende onderwerpen zijn een overzicht van aangeboden hypotheekrentes en de uitleg van de verschillende hypotheekvormen. Via sommige sites kunnen ook ‘echte’ offertes opstellen, maar wanneer deze worden doorgelezen, dan blijkt dit niet meer te zijn dan een geheel vrijblijvende aanbieding die nog moeten worden opgevolgd door een echte aanbieding.

Diverse sites bieden u ook de mogelijkheid om te testen of u via die tussenpersoon niet een betere aanbieding/hypotheek kunt krijgen dan dat u nu heeft. De uitkomst zal u niet verbazen. Hoe we ook de test invullen, nagenoeg altijd is de uitkomst dat ze ons een (veel) beter aanbod kunnen doen, zelfs als we haast onmogelijke zaken invoeren.

Ook troffen we veel verouderde en onjuiste informatie aan, maar het is de vraag of u dat ook herkent. Zo konden we bijvoorbeeld nog een offerte verkrijgen van Bouwfonds Hypotheken, terwijl dit bedrijf geen hypotheken meer aanbiedt. En na vijftig maal gegarandeerd de laagste rente aangeboden te hebben gekregen, en even zovaak gegarandeerd de laagste maandlasten, hebben we de handdoek in de ring gegooid. Een goede keuze is niet te maken.

Conclusie
Als u ervan uit gaat dat een hypotheek niet meer is dan een zak met geld, dat fiscale en juridische aspecten geen rol spelen, en als u ook geen behoefte heeft aan een adviseur die u inzicht geeft in uw financiële situatie, dan kunt u via internet best uw hypotheek regelen.

Het is alleen moeilijk in te schatten of de informatie actueel en correct is, of de aanbieder betrouwbaar is en of er geen adders onder het gras zitten. In de berekeningen wordt in de meeste gevallen slecht rekening gehouden met de fiscale en juridische consequenties, terwijl dat de belangrijkste pijlers zijn van een goede en betaalbare hypotheek.

Waarschijnlijk zijn er ook hele goede sites, maar voor de consument is het moeilijk vast te stellen of de site die hij voor zijn neus heeft nu goed of juist slecht is. Voor alle berekeningen en tests geldt dat ze werken of basis van hele globale gegevens en daarom alleen hele globale uitkomsten geven. Als hypotheekadvies zijn ze daarom niet zo nuttig.

In de uren dat u op allerlei sites zoekt en formulieren invult, kunt u net zo goed een persoonlijke afspraak hebben met een Erkend Hypotheekadviseur. De meeste internetpagina’s eindigden uiteindelijk ook in een afspraakformulier.

Bron: Overgeld.nl - Gelezen: 4168x - 30/06/2007 - [Omhoog]