Vind!  Google Woonhelpdesk Gadget


» Overzicht

Termen en begrippen

 » Kopen » Hypotheek

Eigen Huis start actiesite ozbprotest.nl

Relevante categorieën


 » Nieuws
 » Kopen

Zoeken op tags


 » OZB
Eigenwoningbezitter voelt zich vogelvrij verklaard en komt massaal in actie

Vereniging Eigen Huis start vandaag op www.ozbprotest.nl een landelijke actie tegen het Kabinetsbesluit om de stijging van de Onroerende zaakbelasting (OZB) tarieven volgend jaar vrij te geven. Iedereen kan zich op de actiesite melden en zijn proteststem laten horen. Ruim 3,8 miljoen eigenwoningbezitters kunnen daarmee een krachtig signaal afgeven dat de politiek niet kán negeren. Vereniging Eigen Huis zal de proteststemmen voor aanvang van de parlementaire behandeling aan de Leden van de Tweede Kamer aanbieden. Daarnaast roept de vereniging de Leden van de Tweede Kamer in een brief op om vast te houden aan de bestaande maximering van het OZB tarief.

Als gemeenten volgend jaar de stijging van de OZB weer zelf kunnen bepalen, lopen huizenbezitters een groot risico dat zij in de komende jaren een fors hogere rekening moeten betalen. Huurders blijven bij deze belasting buiten schot en verhuurders hebben in de meeste gevallen – in verband met de gelimiteerde huurstijging – geen of nauwelijks ruimte om extra OZB-kosten door te berekenen in de huur. Begrotingstekorten en nieuw beleid komen dus vooral voor rekening van eigenwoningbezitters.

Nog vorig jaar is de wet in werking getreden die de stijging van de OZB voor woningen eindelijk aan banden legt. Die begrenzing wil het kabinet nu weer terzijde schuiven. Zonder deze begrenzing is er voor veel gemeenten onvoldoende prikkel om efficiënter te werken en doelmatiger om te gaan met de beschikbare middelen. Tekorten kunnen gemakkelijk worden weggewerkt door eenvoudigweg de OZB te verhogen. Het verleden toont aan dat de OZB van het ene op het andere jaar omhoog kan schieten. Stijgingen van tientallen procenten per jaar zijn tot op heden geen uitzondering.

Het kabinet en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben er vertrouwen in dat gemeenten in de komende jaren terughoudend zullen zijn bij het verhogen van de OZB. Toch verschijnen nu al de eerste berichten over verhogingen in de media. De Gelderse gemeente Oude IJsselstreek heeft al aangekondigd de OZB volgend jaar met tien tot dertig procent te willen verhogen “om de ambities waar te maken en om reserves te kweken” aldus een wethouder. Ook de gemeente Rijnwoude heeft aangegeven de OZB fors te willen verhogen. Dit lijkt illustratief voor wat er volgend jaar in veel andere gemeenten staat te gebeuren.

De OZB kent een lange geschiedenis van veelal sterke stijgingen. In de periode 2002-2007 steeg de belasting voor het eigenarendeel van de gemiddelde woning met 50%. De totale OZB-opbrengsten van Nederlandse gemeenten namen in de periode 1995-2005 met maar liefst 91% toe, terwijl de cumulatieve inflatie in die periode circa 30% bedroeg. Een wereldrecord, volgens een internationale lastenvergelijking, gemaakt in opdracht van toenmalig staatssecretaris Wijn van Financiën.

OZB toppers in 2007
In 2007 mag een gemeente die een OZB-tarief van 2,34 euro of meer hanteert dit tarief met maximaal 2,75% verhogen. Gemeenten met een lager tarief hebben van deze beperking nog geen last. In veel van die gemeenten zijn de OZB tarieven dan ook fors gestegen:

* Maarssen +75,1% (na toestemming van provincie Utrecht)
* Nieuwkoop/Liemeer + 52,6% (herindelingsgemeente)
* IJsselstein +48,1%
* Leudal/Heythuysen + 34,2% (herindelingsgemeente)
* Deurne + 31,2%
* Barneveld + 30%
* Heerde +29,9%
* Lingewaal +28,9%
* Aalten + 27,2%
* Heeze-Leende + 26,5%

Amersfoort, 21 juni 2007

Bron: Vereniging Eigen Huis - Gelezen: 8167x - 30/06/2007 - [Omhoog]