Vind!  Google Woonhelpdesk Gadget


» Overzicht

Termen en begrippen

 » Kopen » Hypotheek

Huizenkoper profiteert van economische crisis

Relevante categorieën


 » Nieuws
 » Kopen

Zoeken op tags


Mensen die op het punt staan een huis te kopen hebben geluk: de hypotheekrente is aan het dalen. Vanwege de economische crisis in de Verenigde Staten wordt bovendien een verdere renteverlaging verwacht. Vrijwel alle hypotheekverstrekkers rekenen woningkopers momenteel een lagere rente voor dan een halfjaar geleden.

SNS Bank meldt binnen een maand een daling van 4,8 naar 4,25 procent voor een aflossingsvrije hypotheek met een looptijd van vijf jaar. De Postbank meldt het tarief voor diezelfde hypotheek te hebben verlaagd van 5,7 naar 5,1 procent. Aegon schroefde deze rente in een halfjaar terug van 5,05 naar 4,5 procent.

Rabobank, met 38 procent marktaandeel, laat zijn hypotheektarieven lokaal door de 170 vestigingen bepalen. "Per bank verschilt de rente, maar dat wij de markt nu volgen, is zonneklaar", reageert de woordvoerder.

Nog lager
De rente kan omlaag omdat de Amerikaanse economie wankelt. Dat heeft negatieve gevolgen voor de wereldeconomie. "Als het slechter gaat met de wereldeconomie, vluchten beleggers massaal in veilige overheidsobligaties", zegt Maarten Leen, econoom bij ING. "Door de grote vraag naar die obligaties, zakt de rente op dat product. En deze kapitaalmarktrente vormt weer de basis voor de hypotheekrentetarieven", verduidelijkt Leen, die denkt dat huizenkopers komende weken een nog lagere rente kunnen verwachten.

De lagere rente kan ook aantrekkelijk zijn voor consumenten die hun huidige hypotheek willen oversluiten, zegt de ING-econoom. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met de boete die verschuldigd is.

Bron: Telegraaf - Gelezen: 12615x - 07/03/2008 - [Omhoog]