Vind!  Google Woonhelpdesk Gadget


» Overzicht

Termen en begrippen

 » Kopen » Hypotheek

Hypothecaire kosten

Relevante categorieën


 » Kopen

Zoeken op tags


 » Notaris
Wanneer je een huis koopt geheel met eigen middelen heb je niets te maken met deze kosten. Maar meestal koop je een huis met geld wat je geleend wordt door een geldverstrekker of bank. Dit wordt dan een hypothecaire lening genoemd. De volgende kosten hebben hier mee te maken:

  • De Afsluitprovisie. Dit is 1% van de lening en is bestemd voor de geldverstrekker.

  • De notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte.

  • De kadasterkosten voor de inschrijving van de hypotheekakte.

  • Het taxatierapport voor de financiering. Een geldverstrekker wil vooraf inzicht hebben in de woning die hij gaat financieren.

  • De borgtochtprovisie. Dit betaal je alleen als je gebruik maakt van lening met Nationale Hypotheek Garantie.

  • De bereidstelling provisie. Dit betaal je wanneer je de rente die in de offerte staat wilt behouden tot na de geldigheidsdatum van de offerte.


De courtage van een makelaar en eventueel een nota van een bouwtechnische keuring vallen buiten de financieringskosten.

Algemene informatie
Alle kosten die samenhangen met de hypotheek of geldlening ter verwerving, verbetering en onderhoud van je woning zijn in aftrek te nemen op de inkomsten belasting/premie volksverzekeringen in het jaar van betaling, naast de betaalde (hypotheek) rente over de lening.

Tip:
Het is verstandig om de hypotheekakte en de leveringsakte tegelijk bij dezelfde notaris te laten passeren. Dit scheelt je weer in de notariskosten.
De kosten bij de koop en financiering zijn variabel per notaris, makelaar of geldverstrekker. Het is verstandig om je hier goed over te laten adviseren.

Gelezen: 7313x - 01/01/1970 - [Omhoog]