Vind!  Google Woonhelpdesk Gadget


» Overzicht

Termen en begrippen

 » Huren » Kamers

Kamer gevonden

Relevante categorieënZoeken op tags


Koppelingswet 2002
Als je eenmaal een kamer gevonden hebt, schrijf je dan zo snel mogelijk nadat je begonnen bent met huren in bij de plaatselijke gemeente. Nu controleert de IB-Groep je inschrijving nog niet intensief, maar per 1 september 2002 zal de koppelingswet van kracht zijn; deze wet staat de IB-Groep toe om haar administratie te koppelen aan de Gemeentelijke Basis Administratie. Vanaf 2003 (er geldt een 'overgangsregeling' van een jaar) wordt dan automatisch gecontroleerd of je uitwonend bent aan de hand van je inschrijving bij de gemeente. Ben je niet ingeschreven bij de gemeente waar je kamer is, dan betekent dit dat je geen beurs voor uitwonenden krijgt.

Zalmsnip
Het voordeel van je inschrijving bij de gemeente begint niet pas in september 2002. Ook als je de Zalmsnip wilt krijgen van je gemeente moet je ingeschreven staan. De Zalmsnip is een in 1998 ingevoerde lastenverlichting van € 45,38 voor elk gezinshuishouden. Elk jaar wordt de Zalmsnip uitgekeerd door de gemeente. Als je een 'zelfstandig huishouden' voert (als je in een studentenhuis of bij een hospita in huis woont is dit wel zo, als je bij je ouders of partner woont niet) en géén aanslag afvalstoffenheffing ontvangt, heb je recht op de Zalmsnip. Helaas wordt wel eens vergeten dat studenten - net als binnenschippers - de Zalmsnip horen te krijgen, maar door contact op te nemen met je gemeente ter plekke kun je dit onrecht een halt toe roepen!

Huurtoeslag
Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de huur. In principe kun je alleen huurtoeslag krijgen als je in een zelfstandige woning woont (een woning met eigen ingang en eigen badkamer, toilet en keuken). Soms heb je echter in bepaalde niet-zelfstandige wooneenheden toch recht op huurtoeslag. Dit kun je navragen bij je gemeente. Woon je in een zelfstandige woonruimte en is de huur daarvan (inclusief servicekosten) meer dan € 162,- dan heb je wellicht recht op huurtoeslag. Aanvullende eisen hebben te maken met je vermogen, je inkomen en of je woonruimte niet te groot of te duur voor je is. Als je met meerdere studenten in één zelfstandige woonruimte woont, kom je alleen in aanmerking voor huurtoeslag als je gezamenlijk een huurcontract hebt én samenwoont. Bij de aanvraag moet je dan de gegevens van de aanvrager én de medebewoners opgeven. Huurtoeslag aanvragen kan - als je ingeschreven staat in de Gemeentelijke Basis Administratie - door een daarvoor bestemd formulier bij de gemeente te halen en in te vullen, en dat vóór 1 oktober weer in te leveren bij de gemeente. Kijk hier voor meer informatie over hoeveel huurtoeslag je kunt krijgen.

Inboedelverzekering
Op je kamer heb je meestal een aantal waardevolle spullen staan. Boeken, tv, stereoset, computer, noem maar op. Nu wil het geval dat juist deze waardevolle spullen zich regelmatig in de belangstelling mogen verheugen van ongure lieden en inbrekers die deze spullen een nieuw leven elders willen bieden. Het is slim om hiertegen een inboedelverzekering af te sluiten (bijvoorbeeld bij je bank). Zo'n verzekering zorgt er weliswaar niet voor dat je je gestolen spullen weer terug krijgt, maar keert wel geld uit waar je nieuwe spullen van kunt kopen. Inboedelverzekeringen zijn niet duur. Je moet er wel op letten dat de verzekering meestal niet uitkeert als er geen sporen zijn van inbraak of als je je kamer niet op slot doet als je niet thuis bent.

Bron: Kamerhulp - Gelezen: 13840x - 02/07/2007 - [Omhoog]