Vind!  Google Woonhelpdesk Gadget


» Overzicht

Termen en begrippen

 » Huren » Kamers

Op kamers of niet?

Relevante categorieën


 » Nieuws

Zoeken op tags


Dat is wat veel jongeren die net eindexamen hebben gedaan zich afvragen. Op jezelf wonen is natuurlijk lekker, je hebt meer vrijheid, en je gaat vaak dichter bij school wonen. Maar het heeft ook nadelen, op kamers wonen is duur, je moet alles zelf doen en sommige mensen zijn bang dat ze eenzaam worden.

Kamerlink.nl deed een onderzoek onder 1500 jongeren tussen de 15 en 26. En daaruit komen wat opvallende dingen. Van alle jongeren die op kamers gaan studeert 50% aan een Universiteit, doet 42% een HBO-opleiding en 7% een MBO-opleiding. De meeste studenten gaan voor of tijdens hun eerste studiejaar op kamers. Jongeren die na hun eerste studiejaar nog niet op kamers zitten, huren ook vaak geen kamer meer. Die jongeren blijven lekker bij hun ouders wonen of wonen samen.

De belangrijkste reden voor jongeren om op kamers te gaan is vrijheid, 83% vindt dat. 8% van de jongeren gaat voor de gezelligheid op kamers, en 5% vanwege de reistijd. Als jongeren een kamer zoeken vinden ze gezelligheid (32%) in huis het belangrijkst. 20% vindt hygiëne belangrijk, 15% de grootte en 15% dat de kamer dicht bij het centrum is. Of de kamer nog een beetje dicht bij school ligt, interesseert jongeren bijna niets, 4% let hierop als ze een kamer zoeken.

Het makkelijkst vind je een nieuwe kamer in Enschede,Tilburg in Eindhoven. De wachtlijsten zijn daar het kortst, binnen 1,5 maand heb je daar een kamer met redelijk veel oppervlakte voor weinig geld. In Amsterdam, Leiden en Nijmegen ben je het langst op zoek naar je kamer, 3,7 tot 5 maanden.

Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn de duurste steden om te wonen.
Enschede, Eindhoven en Tilbrug de goedkoopste.
De kleinste kamers vind je in Nijmegen, Eindhoven en Utrecht.
De grootste in Leeuwarden, Maastricht, Den Haag en Leiden.

De meeste studenten gaan 1 keer per week terug naar huis.

Bron: NOS - Gelezen: 9156x - 02/07/2007 - [Omhoog]