Vind!  Google Woonhelpdesk Gadget


» Overzicht

Termen en begrippen

 » Nieuws

Energielabel voor uw huis

Relevante categorieën


 » Energie

Zoeken op tags


Naast uw wasmachine krijgt ook uw huis een energielabel. Vanaf 1 januari 2008 moet u zo'n label verplicht laten opstellen als u uw huis verkoopt of verhuurt. De kosten: E100. Het label - officieel het energieprestatiecertificaat geheten - moet de Nederlandse huizenvoorraad zuiniger maken. Een koper kan meteen zien of zijn nieuwe huis goed geïsoleerd is en of hij een zuinig huis met lage stookkosten koopt. Daar zal hij waarschijnlijk meer voor willen betalen. Zo worden huizenbezitters extra gestimuleerd om hun huis te isoleren of een zuinige ketel te installeren.

De labels gaan er net zo uitzien als bij wasmachines: ze lopen van A++ (heel zuinig) tot G (onzuinig). Het certificaat gaat vergezeld van een lijst met aanbevelingen om de woning zuiniger te maken. Een label blijft tien jaar geldig en wordt in heel Europa ingevoerd. Zodra u uw huis gaat verkopen, bent u verplicht om een energiekeuring aan te vragen bij een gecertificeerd bedrijf. Dat zal vanaf 1 september kunnen bij energieadviesbureaus, installateurs, energiebedrijven of makelaars. Naar verwachting gaan de bedrijven zo'n 100 euro vragen voor keuring van een normale gezinswoning. Het opmaken van een certificaat moet kunnen na een inspectie van een half uurtje. Vaak kunt u de keuring toch achterwege laten. De koper of huurder kan vrijwillig afzien van een certificaat. Als hij toch al weet dat uw huis oud en onzuinig is, zal hij niet staan op een label. Wél als u beweert dat uw huis tot de laatste kier geïsoleerd is natuurlijk. Als u in een monument woont, bent u vrijgesteld. Uw schuurtje of tuinhuisje valt ook buiten de regeling.

Goedkoper

In andere gevallen kunt u het label goedkoper krijgen. Als u in een rijtjeshuis woont, kan er een standaardlabel gemaakt worden, dat gekopieerd wordt voor de overige huizen in het rijtje. Hetzelfde geldt voor appartementen: de inspecteur kan het hele complex tegelijk bekijken. Dit moet u onderling regelen. Samen met de buurman, of via de Vereniging van Eigenaren. Als uw huis in 1996 of later is gebouwd, is er bij de nieuwbouw al een berekening gemaakt van de energiezuinigheid: een energieprestatiecoëfficiënt. Als die berekening niet meer dan tien jaar oud is, geldt hij ook als energielabel. Hetzelfde geldt voor de vrijwillige energieprestatieadviezen.

Adviezen van na 1 januari 2002 tellen ook als energielabel. Als u een huis gaat kopen of huren, heeft u vanaf 2008 het recht de eigenaar om een energielabel te vragen. Interessant om te doen, want daarmee krijgt u een idee van de hoogte van uw toekomstige energiekosten. Huurhuizen van woningcorporaties hoeven pas vanaf 2009 een label te hebben. Of een huis een label heeft, kunt u navragen bij het kadaster. Als de eigenaar geen label wil geven, rest alleen de onaantrekkelijke gang naar de rechter. Het label is niet beperkt tot woningen. Gevangenissen, bordelen, bowlingbanen, stallen: ze krijgen allemaal een label. Openbare gebouwen moeten het label zelfs verplicht bij de deur ophangen. Het ministeriegebouw van Milieu in Den Haag werd in april al gekeurd. Het haalde slechts een C-label.

In het najaar start een uitgebreide Postbus 51-campagne rondom het label. In de tussentijd vindt u alvast meer praktische informatie op de website van Overgeld.nl

Bron: Woonkrant - Gelezen: 13135x - 01/07/2007 - [Omhoog]