Vind!  Google Woonhelpdesk Gadget


» Overzicht

Termen en begrippen

 » Taxatie

Zelf huis verkopen of uitbesteden?

Relevante categorieënZoeken op tags


Verkoop uitbesteden
Als u voor de verkoop van uw huis een makelaar inschakelt, betaalt u courtage. Dit is meestal een vooraf overeengekomen percentage van de verkoopprijs. Let er bij het inschakelen van een makelaar op dat hij/zij is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO) of bij de Landelijke Makelaars Vereniging (LMV). Daarnaast kunt u ook op de website van KEMA, een onafhankelijke certificeerder, opzoeken of een (NVM)makelaar gecertificeerd is. De VBO-makelaars hebben een eigen kwaliteitskeurmerk: het SCVM-register.

De NVM-, VBO- en LMV-makelaars kennen geen intrekkingskosten meer. Dit betekent dat als u de opdracht intrekt of toch afziet van de verkoop van uw huis, u voor het intrekken van de opdracht geen extra kosten verschuldigd bent. Wel kan het zijn dat u de gemaakte kosten moet vergoeden. Tegenwoordig bieden sommige makelaars ook garantie en/of een verzekering tegen gebreken aan de koper.

Zelf uw huis verkopen
Als u besluit om zelf uw huis te verkopen, moet u allereerst de vraagprijs vaststellen. Aangezien uw huis concurreert met andere huizen in de buurt, is de prijs van die huizen voor u van belang. Het is dan ook verstandig om na te gaan voor welk bedrag vergelijkbare woningen te koop staan of zijn verkocht. Hiervoor kunt u bij diverse makelaars in de buurt langs gaan. Of u kunt onze module 'Wat is dat huis waard' raadplegen. Ook kunt u een taxatie aanvragen bij de Eigen Huis Taxatieservice. De waarde van uw woning is afhankelijk van een aantal factoren. Niet alleen het type woning, maar ook de grootte van het huis, de totale perceeloppervlakte, de ligging, de staat van onderhoud en de bereikbaarheid spelen een belangrijke rol.

Als u de vraagprijs van uw woning hebt vastgesteld, moet u het nog onder de aandacht brengen van belangstellenden. Dat kan het beste door een verkoopaffiche achter het raam of door een advertentie in kranten en op internet te plaatsen. Als lid van Vereniging Eigen Huis kunt u uw woning gratis te koop zetten op onze huizensite. Het huizenaanbod is zowel voor leden als niet-leden zichtbaar en uw advertentie wordt automatisch (gratis) doorgeplaatst op de website www.zoekallehuizen.nl.
Adverteer gratis op 'Huis op het web'

U kunt ook een advertentie plaatsen op Marktplaats.nl om uw huis onder de aandacht te brengen van potentiële kopers. Als lid van Vereniging Eigen Huis kunt u nu gratis een advertentie plaatsen.
Gratis adverteren op Marktplaats.nl

Voordat belangstellenden een woning bezichtigen, nemen ze vaak eerst zelf een kijkje in de wijk. Ze bekijken dan ook de buitenkant van uw huis en de tuin, dus zorg ervoor dat deze er verzorgd uitzien. Geïnteresseerden maken vaak telefonisch een afspraak voor de bezichtiging. Laat tijdens de bezichtiging alle vertrekken zien. Na de bezichtiging zal het van de kijker afhangen hoe het proces verder verloopt. Kijkers zullen niet direct na afloop van de bezichtiging een bod doen. Ze moeten indrukken verwerken.

Bron: Vereniging Eigen Huis - Gelezen: 12935x - 01/01/1970 - [Omhoog]